July 27, 2017

Wanita - Permata Yang Tidak Ternilai

Ada satu peristiwa cukup menjentik hati saya ketika berpeluang ke Beijing hujung tahun 2012. Hari terakhir di sana, Allah izinkan saya dan ahli rombongan bersua dengan seorang saudagar batu permata yang sangat murah hati. Beliau membuka premis perniagaannya berdekatan dengan Stadium Olimpik.

Saudagar ini ternyata sangat gembira apabila mendapat tahu kami datang dari Malaysia.  Awal-awal lagi beliau sanggup turun mengalu-alukan kedatangan kami semua ke premis syarikat beliau yang mengadap jalan menuju Stadium National Beijing yang lebih popular dengan bentuk sarang burungnya. 

Malah kedatangan kami juga dikejutkan dengan  hadiah berupa uncang merah berisi loket dari batu jed setiap seorang. Selepas ditunjuk dalam satu ujikaji kami tidak menyangka batu jed yang dihadiahkan itu benar-benar berkualiti tinggi. Lebih dari itu, usahawan ini sanggup memberi diskaun hebat jika kami membeli batu-batu permata di kedainya. Hmm... siapa yang tidak tergoda?

Begitulah hebatnya kuasa memberi, cetus hati saya. Ia bisa mencairkan hati sesiapa saja tanpa mengira bangsa atau agama. Namun perkara sebenar yang ingin saya kongsi ialah rahsia sebenar di sebalik kegembiraan si saudagar itu.  

Katanya, seperti ayahnya yang berasal dari Myanmar, dia juga punyai tiga orang isteri. Dan antara ketiga-tiga isterinya, isterinya yang berasal dari Ipoh, Perak telah memberikannya zuriat lelaki. Anak lelakinya baru berusia dua tahun. Masya-Allah, itulah sebab musababnya....

“Hanya satu yang saya pinta dari kamu semua iaitu doakan anak lelaki saya sihat sehingga dewasa,” ucapnya beberapa kali.

Satu fakta yang tidak boleh dinafikan di kalangan masyarakat Cina ialah mereka amat menyanjung tinggi anak lelaki berbanding anak perempuan. Kehadiran anak lelaki sangat penting kerana ia merupakan penyambung legasi sesebuah keluarga. Ini kisah benar yang berlaku di negara non-Muslim, di sebahagian negara-negara Islam yang lain apa kurangnya. Wanita masih dianggap warga kelas kedua kerana memberi ‘liabiliti’ atau beban terhadap keluarga. 

Ironisnya, sebenarnya sejak 1400 tahun lalu wahyu Ilahi telah pun turun menghapuskan pandangan ini. Al-Quran menjelaskan kesaksamaan gender lelaki mahupun wanita sepertimana disebut dalam Surah an-Nur. 

Surah an-Nur; satu surah yang mungkin kita terlepas pandang akan keistimewaannya.  Sedangkan di dalamnya diperincikan kedudukan dan peranan wanita dalam membentuk dan melahirkan generasi yang soleh. 
"
Wanita ibarat bunga-bungaan. Ini merupakan pemandangan di hadapan Stadium Olimpik Beijing yang lebih dikenali sebagai Bird Nest Stadium. 
Wanita ibarat batu pertama yang tiada ternilai harganya asalkan dia pandai menjunjung tinggi maruah dirinya. Lantaran itulah Sayidina Umar al-Khattab pernah menulis surat kepada penduduk Kuffah: “Ajarkanlah wanita-wanita Surah an-Nur.”
Begitu juga pesan Ummul Mukminin iaitu Sayidatina Aisyah r.a.; “Janganlah hanya mengajar anak-anak gadis kamu memegang alat dapur dan mengajar menulis semata-mata, tetapi ajarkanlah anak-anak gadis kamu Surah an-Nur dan menenun benang.” 

Jom kita hayati Surah an-Nur iaitu satu surah yang Allah Taala turunkan sebagai pembela kaum wanita.


No comments:

Wanita - Permata Yang Tidak Ternilai

Ada satu peristiwa cukup menjentik hati saya ketika berpeluang ke Beijing hujung tahun 2012. Hari terakhir di sana, Allah izinkan saya dan ...