Cahayamata Baharu!


Alhamdulillah, dalam kesibukan saya masih dikurniakan kudrat untuk menghasilkan buku comel ini. Himpunan 40 Kisah Ilmuwan Islam saya kutip dari pelbagai sumber rujukan dan diolah sesuai untuk pembacaan kanak-kanak berusia tujuh hingga 15 tahun.

Bak kata peribahasa, 'kecil-kecil cili api' begitulah diibaratkan nawaitu yang menggunung tinggi yang saya terapkan sewaktu menulis buku kecil ini:

1. Mengenalkan kepada pembaca kanak-kanak khususnya siapakah golongan ilmuwan Islam yang telah mengharumkan empayar Islam suatu ketika dahulu. Sudahkah mereka mengenali siapa Ibnu Sina, Ibnu Yunus, Daud al-Antaki, Az-Zahrawi, Al-Biruni, Zakaria al-Qazwini dan Ad-Dumairi, dan tahukan mereka bagaimana ilmuwan Islam ini mencipta kejayaan dengan penemuan (inovation) yang sunggu luar biasa pada zaman kegemilangan mereka.

2. Menjadikan tokoh ini sebagai ikon dan inspirasi dalam menggapai cita-cita tinggi. Tidak ada yang mustahil di dunia ini bagi yang mahu berjaya. Kisah-kisah suka duka dan pahit maung adalah asam garam para ilmuwan dahulu dalam mencari ilmu. Bagaimana dengan kita?

3. Menerapkan nilai-nilai murni yang menghiasi peribadi tokoh ilmuwan Islam seperti menuntut ilmu kerana Allah, menghormati ibu bapa, berbakti kepada sesama insan, murah hati dengan menolong orang, ikhlas menuntut ilmu tanpa mengharapkan ganjaran dan balasan dan banyak lagi.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut kehebatan tujuh tokoh ini layari Facebook Himpunan 40 Kisah Ilmuwan Islam


Comments